söndag 12 februari 2012

Spöksaffari i Bukit Brown!

I fredagsmorse träffades ett gäng SWEor på en gammal kinesisk kyrkogård här i Singapore! Låter det som en annorlunda mötesplats? Ja kanske lite, men anledningen till att vi träffades just där var för att vi med kameran i högsta hugg skulle utforska denna övergivna kyrkogård samt hitta den gravplats som i storlek kan jämföras med en fotbollsplan. Kyrkogården som vi beskökte heter Bukit Brown Cemetary & ligger uppe vid Mount Pleasant. Den täcker en yta på hela otroliga 0,86 kvadratkilometer & på detta enorma område kan man finna upp emot 100,000 gravstenar. Kyrkogården har funnits sedan 1922 men stängdes 1973 vilket gör att kyrkogården ger en känslan av att man är i en magisk värld. Överallt fanns överväxta gravstenar, grindar som hänger på sniskan, slingrande stigar & allt detta i en härlig regnskogsseting med ett exotiskt & rikt djurliv.








Den största gravplatsen på kyrkoplatsen tillhör Ong Sam Leong (1857-1918). Han var en affärsman, plantageägare & entreprenör i minbranchen på Christmas Island. Den gravplats som tillhör hans familj sträcker sig över en yta på hela 600 kvadratmeter. Runt graven står statyer av lejon & sikher & vaktar familjens grav. Det var inte en helt lätt match att hitta graven då den låg ganska gömd bakom buskar & träd. Men efter att en vänlig själ på kyrkogården guidadat oss uppför en slingrande smal & lövtäckt stig kom vi upp på andra sidan av buskarna. VI hade då nått kyrkogårdens högst punkt & här fann vi denna enorma gravplats!      






Kyrkogården är idag hem för ett rikt fågelliv & under vår promend mötte vi en kvinna som berätta glatt om både fåglarna & gravarna. Under vår vandring runt i området såg vi inte många andra människor & när vi hade satt oss i taxin frågade taxichauffören lite chockat varför vi tre västerländska tjejer valde att befinna oss på denna plats helt ensamna…


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar