tisdag 2 oktober 2012

Mooncakes, Fullmåne & Mid-autumn festival!

Under den senaste tiden har landet översållats med så kallade mooncakes! & variation gällande utseenden & innehåll har varit enormt! Man har kunnat hitta dem lätt utan att ens behöva leta, de har funnits på hyllorna i mataffären, på postkontoret & självklart har det även "poppat upp marknadsstånd inne på köpcentrumen där du enkelt kan leta dig fram till din favorit. Överallt har man sedan sett människor gå runt med dessa kakor i vackra förpackningar & kartonger.

Denna speciella lilla kaka har en utsida som är "chewy, flaky and tender" & har en insida som är söt, fast & fyllig. Fyllningen kan bestå av nästan vad som helst men vanligast är en kräm av lotusfrön eller en kräm av söta bönor...mums (eller)! Inne i mitten av kakan kan man i vissa sorter även hitta en äggula som då ska symbolisera fullmånen som man kan säga är själva huvudpersonen i detta firande! Jag kan säga att jag inte är speciellt förtjust i dessa bakverk, trots att jag älskar sötsaker så har min mun inte fått smak för dessa, än i alla fall! ..men visst ser de söta ut, speciellt i sina  vackert smyckade askar :)


Anledningen till att dessa kakor just nu finns i stort överflöd beror på firandet av den kinesiska högtiden Mid-autumn Festival. Festivalen är ett firande av höstens skörd men även av den fullmåne som framträder på himlavalvet just under denna period. Allt detta sker också i samband med höstens equinox (då natt & dag är lika långa)! Dagen firas alltid den 15:e dagen i den 8:onde månaden enligt den kinesiska kalendern. I den gregorianska kalendern sker detta med liten variation någon gång i skiftet september/oktober. I år inföll detta datum den 30:e september, i lördags. Så i helgen åts det med största sannolikhet mängder av mooncakes, ljus, rökelser & lanternor tändes & vänner samlades för att fira den nya månen på himlen!
Lånad bild från Mid-Autumn festival
dekorationerna i Peking!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar