tisdag 5 februari 2013

"Traditioner kring det kinesiska nyåret"

I torsdagskväll träffades ett gäng SWEor för att lyssna på en singaporeansk kvinna om just traditioner kring det kinesiska nyåret. Kvällen inleddes med lite mingel & ett bord fyllt med smarrigheter =)
 
Efter lite bubbel & sötsaker av olika slag började föredraget. Då jag har varit på vandringar i Chinatown under det kinesiska nyåret samt gjort en hel del undersökningar om firandet tidigare så blev det mest en uppfräschning av saker som jag redan kände till. Det som däremot jag aldrig hade erfarit förr & som hade lockat mig till denna kväll var den kinesiska traditionens Lo Hei!

Lo Hei eller Lo Sheng kommer från kantonesiskan & betyder ungefär "kasta för god lycka". Man lägger upp olika strimlade grönsaker, så som morot, rädisa, paprika, ingefära, på en större tallrik. Uppe på detta strör man sedan nötter, fröer, dressig & avslutningsvis toppas tallriken med fisk (sashimi) av något slag. När allt lagts upp på tallriken ska man sticka in sina ätpinnar & kasta denna blandning så högt upp i luften som man kan samtidigt som alla runt bordet ska ropa ut lyckönskningar, exempelvis "God lycka", "God framgång" "God hälsa"... Det sägs att ju högre du kan kasta desto större blir din lycka & framgång! Sedan äter man denna välblandade sallad en aptitretar innan middagen.

Här är några av de ingredienser som ska blandas samman
till den traditionesenliga "framtids- & framgångssalladen"!


Alla tillbehören samlade i samma skål!
Nu väntar själva blandandet & lyftandet...


& så här såg det ut efter vi hade önskat om
ett framgågngsrikt & lyckligt år =) 
Enligt traditionen så äter man Lo Hei på den 7:e dagen på det kinesiska nyåret då det var den dagen som männsikan skapades. Vår föreläsare nämnde detta om den 7:e dagen samt att dagen därav kallas "allas födelsedag"!

Hittade en liten lista med vad de olika ingredienserna i lo hei & yusheng innebär:
Step 1: All at the table offer New Year greetings.
Step 2: Fish, symbolising abundance or excess through the year, is added.
Step 3: The pomelo is added over the fish, adding both luck and auspicious value.
Step 4: Pepper & Cinnamon Powder is then dashed over the ingredients in the hope of attracting more money and valuables.

Step 5: Then oil is poured out, circling the ingredients to increase all profits 10,000 times and encouraging money to flow in from all directions
Step 6: Carrots are added to the fish indicating blessings of good luck.
Step 7: Then the shredded green radish is placed on the fish symbolising eternal youth.

Step 8: After which the shredded white radish is added – prosperity in business and promotion at work.
Step 9: Chopped Peanut bits are dusted on the dish symbolising a household filled with gold and silver. As an icon of longevity, peanuts also symbolise eternal youth.
Step 10: Sesame seeds quickly follow symbolising a flourishing business.
Step 11: Deep-fried flour crisps in the shape of golden pillows is then added with wishes that literally the whole floor would be filled with gold.
Step 12: All toss the salad an auspicious 7 times with loud shouts of “lo hei” 捞起 and other auspicious New Year wishes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar