onsdag 23 februari 2011

Black & White houses!

I fredags var jag med på en guidad tur där vi besökte några av de kända black and white houses som man kan hitta på några olika platser i Singapore! Dessa hus byggdes bland annat som hem till de brittiska kolonial familjerna när de kom till landet under tidigt 1900-tal. Arkitekturen är inspirerad av Tudor stilen men är anpassade till det tropiska klimatet genom många fönster & ventilationer som släpper in luft samt hög takhöjd som hjälper luften att cirkulera. Deras svartmålade trädbjälkar & detaljer står i stark kontrast mot den vitmålade grunden vilket ger dem ett speciellt utseende. Den vita färgen kallas quicklime & är gjord från en pasta som innehåller krossade snäckskal. Den svarta färgen fungerar som ett skydd för trädet mot insekter. Husen är oftast byggda en bit upp från marken, antingen på pelare eller med ett utrymme under hela huset. Detta utrymme kunde bland annat användas för att parkera häst & vagn när det kom gäster på besök.






På tomten finns oftast ett antal uthus, det kunde bland annat vara bostäder till tjänstefolket, tvättstuga eller utedass. Ett av dessa kunde även vara ett utomhuskök! Då maten förr lagades över öppen eld ville man ha röken så långt bort från huvudbyggnaden som möjligt & därför byggdes en byggnad bakom huset. För att skydda maten från de skyfall som ibland uppstår byggde man tak över sträckan som går mellan huset & köket.

Från köket in till huvudbyggnaden!

Hemlighuset!
Enligt vår guide så finns det vissa riktlinjer gällande husens utseenden, de måste behålla sin karaktär på utsidan men gällande insidan finns inga restriktioner alls. Detta innebar att de fyra olika husen som vi besökte hade alla någorlunda lika utsidor men invändigt skiljde de sig åt på flera sätt. De flesta husen fyller fortfarande funktionen som bostäder men en del har gjorts om till bland annat restauranger, caféer & kontor.

Vi fick under vår guidning veta att dessa hus kräver ganska mycket underhåll, det är stora ytor både invändigt & utvändigt som kräver sin tid. Då husen oftast har regnskogen som granne får de bland annat besök av djungelns invånare, både på tomten & inomhus. Vi fick höra en berättelse om en flicka som hade flyttat in i ett sovrum på bottenvåningen i ett av husen. Mitt under natten behövde hon gå på toaletten så hon tände lampan i rummet, öppnade fönstret för att få in lite luft & gick därefter ut från rummet för att besöka toaletten. När hon kom tillbaka var hon väldigt tacksam för att hon hade lämnat lyset tänt. I sängen låg en svart kobra & väntande på henne! Efter det ville hon troligtvis inte ha sitt sovrum på bottenvåningen längre…

Vid ett besök var ägarinnan hemma & hon berättade att familjen nästan varje dag såg apor i träden runtomkring huset. Under perioder då det är svårare för aporna att hitta mat kan de även våga sig ända fram till husen i hopp om att finna mat. Hon berättade även att de hade lagt ett speciellt medel runt hela tomten som hindrade ormar från att slingra sig in till dem. När ormarna kryper på detta speciella medel fräter det på deras skin & de flyr från området. 
Stora tomter omgärdade av regnskog!

Det enda vilda djuret som vi mötte under vår tur!


Det var väldigt häftigt att få besöka dessa hem & att få en inblick i det Singaporeanska kulturarvet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar