lördag 29 december 2012

Banks Peninsula & Akaroa!

Idag har vi gjort en liten utflykt till ett område strax utanför Christchurch, vi har utforskat Banks Peninsula!

Banks Peninsula är en halvö med 2 större hamnar & ett antal vikar & bukter. De större hamnarna heter Akaroa Harbour & Lyttelton Harbour. För många miljoner år sedan, efter två vulkaners utbrott, bildades & formades denna bergiga halvö. Idag fyller hamnarna i Akaroa & Lyttelton vulkanernas kratrar.

Historien berättar även att när fransmännen för första gången landsteg här trodde de att de var först på plats & ställde sin flagg för att markera upptäckten. Efter att byn hade börjat byggas upp gav sig några män ut på vandring över bergen & fick då syn på den engelska flaggan. De insåg då att de troligtvis inte hade varit först med att upptäcka landet. Trots detta har än idag det franska en stark förankring i Akaroa då många namn på både platser & gator fortfarande har franskklingande namn!

På vägen mot Akaroa stannade vi på "Hilltop Taberna Modernus" där vi njöt av utsikten av Akaroa i bukten (kratern) samt en god kopp kaffe.

 



Koffeinstärkta gav vi oss sedan av till en osttillverkning "Barry's Bay Cheese" för lite avsmakning av deras lokaltillverkade ostar, mums! Osten triggade vår hunger så nere i Akaroa blev det lunch. Där fyllde vi våra skrikande magar på "The Stables". Supergott & supermysigt ställe där vi fick en egen lite vrå i trädgården :)


 
 
 
 
Efter lunch fortsatte vi sedan vår färd runt halvön. Vi bestämde oss för att följa en rutt som hade rekommenderats i vår reseguide. Detta visade sig bli ett stort misstag, inte att rekommendera till någon överhuvudtaget faktiskt. Asfaltsvägen som vi körde blev efter ett tag en ganska bred grusväg men efter bara någon kilometer bestod den endast av en körbana (tänk svenska skogsvägar). Inte nog med detta, på ena sidan reste sig bergsväggen & på andra sidan var stupet ner i avgrunden...möte skulle helt enkelt vara otänkbart. Det skulle vara en "scenic view trip" men det blev snarare en "thrilling nightmare trip", jag kan säga att jag var enormt glad att det var Jesper som satt vid ratten!



- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar