onsdag 26 januari 2011

Guidad tur i Chinatown!

Igår följde Matilda & jag med på en guidad tur i Chinatown organiserad av Norska Sjömanskyrkan!

Då det kinesiska nyåret nu står för dörren berättade vår guide om hur kineserna firar högtiden & lite historia kring detta. Nyåret infaller inte på samma datum varje år utan justeras efter månen, nyåret infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet. Detta är den mest firade kinesiska högtiden & det finns många ritualer & regler för hur man ska göra för att få ett lyckat år!

Den kinesiska kalendern består inte enbart av datum & månader utan symboliseras även av djur & i år är det kaninens år! Guiden berättade vilka drag som kunde vara typiska för en person som är född under kaninens år & därefter fick vi ta reda på vilket djur som symboliserade det året som vi föddes, jag föddes under apans år. Vi fick läsa de typiska dragen för vårt djur men som alltid så känner man igen sig i några men långt ifrån alla. I Singapore kan man på flera sätt märka att det är kaninens år i år, man kan stöta på kaniner i olika former lite överallt. Dessa gräskaniner sprang jag förbi utanför ett köpcentrum på Orchard!


Under vår vandring i Chinatown fick vi bland annat besöka en pappershandel (där de bland annat gör dekorationer till det kinesiska nyåret), vi fick besöka ett par olika tempel, vi fick smaka på kinesiska delikatesser (mycket annorlunda smaker/konsistenser) & vi fick njuta av Chinatowns intressanta, härliga & färgglada arkitektur! 

Här bakas en kaka med annanas fyllning!


Tror att dessa hette Nian Gao, en ångad kinesisk fruktkaka gjord på klibbigt rismjöl & med olika fyllningar!

...kan inte riktigt beskriva vad de smakade men de hamnar inte högst upp i min lista i alla fall!
Vi fick smaka på dem med jordnötsfyllning och en fyllning som hette Yam (någon sorts rot)!
Torkat tunnt skivat kött som smakade lite sött.

Vackra byggnader!

...& några till!

Denna vackra byggnad byggdes 1924 & tidigare tillverkades Tiger Balsam h!
Dessa två lejonstatyer står placerade utanför en krokodilskinnsffär! I munnen har de varsitt stenklot som sägs bringa tur om man rör vid dem! Den övre bilden visar hanen som håller världen i sin tass &  på den undre bilden ser man honan som i sin tass håller ett lejonbarn som även den har ett litet klot i sin mun!


Under vår promenad gick vi även förbi Chinatowns ”redlight district”. I Singapore är prostitution legaliserat & de som utövar yrket är registrerade, men självklart finns det tydliga regler även för dem att följa!

När turen var avslutad stannade vi kvar & gick runt & tittade på markanden. Det är häftigt att gå där, det är så många glada färger som omger en! Där finns frukter, blommor, kläder, mat, pappersdekorationer, siden m.m. Det blev en väldigt lång & otroligt intressant dag!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar