torsdag 20 januari 2011

Nationalmuseet!

I tisdags spenderade jag nästan hela dagen på Singapores vackra Nationalmuseum tillsammans med min vän Annakarin & hennes underbara dotter Meja. Museet har ett par fasta utställningar om Singapore & dess historia men erbjuder just nu även en temporär utställning om Pompeii. Jag har en gång tidigare besökt museet, under en guidad tur nordnad av SWEA. Nu kände jag att det var dags för oss att på egen hand utforska historien!


Vi började med utställningarna om Singapore! Det finns några lite mindre utställningar som kallas ”Singapore living”, en med matarvet, en med fotografier & en med film. Efter att ha botaniserat bland olika recept, frukter, kryddor, fotografier m.m. kände vi oss redo för att kasta oss in i Singapores historia. Under tiden som man går igenom denna utställning får man låna en bandspelare med hörlurar där man kan spela upp olika berättelser, det blir nästan som att man har med sig sin personliga guide som förklarar historien. När man går där kan man antingen välja att gå ett spår där stora kända personer & vikiga händelser presenteras eller så väljer man att följa historien i det personliga spåret där man får se hur folk har levt tillbaka i historien eller så väljer man att göra båda. Vi valde att köra ett kombinerat spår, vi plockade lite delar från båda sidorna. Efter ett par timmar var vi alla tre ganska hungriga & valde därför att glida ut till restaurangen för att fylla på med lite ny energi. Det är en väldigt intressant & lärorik utställning som jag säkerligen kommer att besöka igen då jag känner att det fortfarande finns väldigt mycket kvar att lära sig.




Efter lunch tog vi hissen ner till källaren. Där hittar man utställningen om Pompeii, staden som år 79 ödelades av ett utbrott från vulkanen Vesuvius. Lagom till att vi skulle gå in började en guidad tur som vi hoppade på. Det var en mycket intressant utställning & är man i, eller har vägarna förbi, Singapore innan den 23 januari så tycker jag att det helt klart är värt att gå på utställningen. Otäck & intressant på samma gång!



Hemska avjutningar på människor & djur som omkom i vulkanutbrottet... detta var det första man möttes av när man kom in på utställningen om Pompeii, otäckt!

Allt var dock inte obehagligt... vi fick även se många vackra bilder & föremål från Pompeiis historia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar