fredag 20 januari 2012

Drakens år på ingång!


Nu närmar vi oss det kinesiska nyåret 2012, lunar new year, som infaller måndag den 23:e januari!

I år är det dags för drakens år! Varje år i den kinesiska kalendern symboliseras nämligen av ett av de 12 olika kinesiska stjärntecknen; råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund & gris. Istället för att likt de västerländska stjärntecknen som symbolisera när du är född på året så symboliserar de kinesiska teckenen vilket år du är född. Vill du se vilket som är ditt kinesiska stjärntecken kolla in här chinesezodiac calculator!
Denna roterande cirkel med djur var ett sätt att sätta namn på åren i det gamla Kina. En av historierna kring de kinesiska tecknen berättar att utagandet till ”tjänsterna” som stjärntecken var en tävling, ett lopp, mellan djuren. Positionen i cirkeln baserades på den ordning som de kom in i mål i tävlingen. Anledning till att råttan kom först var för att han hoppade upp på oxens rygg vid start & satt där tills de var precis framme vid mål, då hoppade han av & sprang före oxen in i mål.  
Innan det kinesiska nyåret är det stor fokus på att städa. Detta städande handlar om att städa ut det gamla & förbereda för det nya så man måste lägga stor ansträngning & engagemang i detta arbete. Brister i städandet sägs kunna ge otur under året som kommer. Efter detta förberedande väntar sedan ett firande i dagarna 15 som börjar den 22:a januari med ”New year´s Eve celebration”! Den period som följer, de kommande 15 dagarna, kallas för ”Spring festival” & symboliserar pånyttfödelse. Denna tid handlar mycket om att umgås med familjen! Varje dag under denna tid har ett eget syfte & innehåll (se länk nedan)!
Blommor har en viktig plats i firandet. Jag har tidigare visat bilder på "apelsinblomsfältet" i blomsterhandeln som är en av storsäljarna till högtiden. Även frukter har en viktig plats i firandet, apelsin eller tangerin symboliserar lycka & välgång & ges som gåvor till familj, vänner & kollegor. Hela ”Spring festival” avslutas sedan på den 15:e dagen då man firar ”Latern festival”, detta infaller i år den 6:e fabruari.

En annan viktig del i firandet är gåvorna! Man ger gåvor till gudarna men även till varandra med önskningar om lycka & välgång. Detta kan antigen var i form av mandariner som säljs i stora lådor, fina askar eller i små söta korgar. Det hör även till att dela ut vackert utsmyckade små röda eller guldiga kuvert, så kallade Lai-See Envelopes eller “Hong-Bao”. Dessa är viktiga under högtiden då pengar läggs i dessa vackra kuvert. Kuverten lämnas sedan som present till barn & yngre familjemedlemmar. I familjer byts även presenter, kan liknas lite vid det västerländska julfirandet.

Det här var bara en liten resa i det kinesiska nyårets specialeteter & traditioner, läs gärna med under chinahighlight eller Chinese New Year!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar