måndag 19 september 2011

Mid Autumn

Förra veckan inträffade en viktig händelse enligt den kinesiska kalendern, den 12 oktober var det dags för en ny fullmåne att uppenbara sig på det stora himlavalvet och denna sades vara både fullare & nyare än vad den hade varit på väldigt länge, eller i alla fall på ett år! Självklart så firas detta i Singapore med en speciell festival vid namn Mid Autumn Festival eller Mooncake-festival. Festivalen har nu pågått runt om i Singapore men främst i Chinatown & tar i dagarna slut efter ca 1 månads firande. Den dag då månen är som fullast infaller alltid den 15:e dagen i den 8:e månaden enligt den kinesiska kalendern & detta var då den 12:e oktober. Speciellt inför denna högtid säljs, äts & inhandlas bland annat frukten pomelo samt en speciell kaka vid namn mooncake, båda dessa har utseende som kan liknas vid en fullmåne! På Vivo hade de inför denna högtid byggt upp en liten marknad där det bara såldes mooncakes i olika storlekar & med olika innehåll!



Månkaka är ett litet kompakt bakverk med fyllning som kan vara söt eller salt, och som i Kina och stora delar av Östasien är intimt förknippat med den i mitten av hösten firade Månfestivalen. Kakan har i regel ett eller flera kinesiska tecken tryckta på ovansidan som talar om vad det är för fyllning eller bara signalerar lycka i form av exempelvis tecknet för 'långt liv' eller just 'lycka'.
Kakan har sin form efter fullmånen, som i mitten av hösten när Månfestivalen firas sägs vara ovanligt rund och stor, men rundheten är också en symbol för den samlade familjen. En populär berättelse gör gällande att grundaren av Mingdynastin, Zhu Yuanzhang, lät sprida meddelanden som manade till kamp mot de mongoliska härskarna i utdelade månkakor. Månkakor är idag ett ofta dyrt bakverk som, vanligen då i fint tryckta metallaskar, är vanligt som gåva dagarna före Månfestivalen.

 (hämtat från wikipedia.org)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar