fredag 2 september 2011

Trafik & energi i Saigon!

När man besöker andra länder tycker jag att det är väldigt fascinerande att titta på saker & ting som finns i vardagen, inte bara sightseeing & shopping. Vietnam är ett väldigt speciellt land både historiskt & kulturellt & vi har fått en väldigt stor inblick i dessa under våra dagar där men det är några andra saker som jag också vill passa på att berätta om.

Den första saken som är väldigt speciell är deras trafiksituation. I Saigon, som är landets största stad, bor 7,2 miljoner invånare, varav cirka 5,9 miljoner bor i själva centralorten, & ungefär hälften av alla människor i staden äger en motorcykel. Ni kan tänka hur många motorcyklar det blir! Överallt vart man gick fanns de & de har ett helt annat sätt att köra vilket innebär att alla bilar tutar konstant för att signalera att de är bakom, ska köra om eller bara upplysa om att de inte är ensamma i trafiken... Jag tror aldrig jag varit i ett land där tutan går så het som den gjorde i Saigon. Trots att tutan användes hela tiden så flöt trafiken på otroligt smidigt & inte en enda olycka såg vi! Det var högt tempo i trafiken hela tiden så det gällde att titta en extra gång innan man gick över gatan men det råd som vi hade fått innan resan var att man var tvungen att ta första steget själv för bilarna stannar inte för att du ska gå över. Om man bara går i en jämn takt över gatan så kommer bilar & motorcyklister att köra runt dig & de gjorde faktiskt det, lika mäktigt varje gång!




Landet har hjälmtvång från 6 år & uppåt & det är något som följs slaviskt!
...förstår dock inte varför inte barn under 6 år behöver hjälm, de är väl lika utsatt de?
...& som ni ser på bilden här ovan så hanterar de elförsörjningen på ett ganska våghalsigt sätt enligt min mening! Överallt såg vi likande elledningar, det var som kluster av ledningar som hade knytits samman till tjocka kablar & gick åt alla håll & kanter, imponerande & lite läskigt på samma gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar